Da se nešto značajno češće dešava u Svilajncu ja bih to ovde napisao, fotografisao i možda izneo svoje razmišljanje o tome. Pošto značajnih dešavanja uglavnom nema, ili ih ja ne vidim, nabrojaću par zanimljivosti vezanih za blisko prošlo vreme.


  Na međunarodnom muzičkom takmičenju Eurosong 2009 u Moskvi, sredinom maja 2009.godine, našu zemlju predstavljali su u duetu Marko Kon i Milan Nikolić (naš sugrađanin). Polufinale za naše takmičare, tj. kvalifikacije za finale, bilo je u četvrtak 14. maja 2009. godine i nisu se kvalifikovali za finale, koje se održava u subotu 16. maja 2009. godine. Više detalja na adresi Evrovizije.


Proslava 20 godina mature (1985/1989)

Hemijski i ekonomski tehničari okupili su se u školi 9. maja 2009.godine
Nekoliko fotografija pozajmljeno je od nekadašnje učenice a sadašnje profesorke Marije Jevremović

  Pao je sneg i temperatura već nekoliko dan ne prelazi na skali preko 0 celzijusovih stepeni. Grad je okićen raznim lampionima i svetlećim ukrasima. Svetska ekonomska kriza je došla i u naše krajeve. Trgovci se žale na mali promet a kupci na visoke cene. Manji broj naših sugrađana koji su na privremenom radu u inostranstvu uveličaće svojim prisustvom predstojeće praznike. Sve u svemu, slika i prilika našeg grada je slična kao i ranijih godina. Zapošljeni u državnim i opštinskim firmama proslavili su dolazak Nove 2009. godine 2 dana pre roka i pokazali nama ostalima da kriza, o kojoj se govori u celom svetu, nije uticala na njihov apetit i dobro raspoloženje. SREĆNA SVIMA NOVA 2009. GODINA

Nova 2009.godina
  Nova predsednica opštine Svilajnac je Gorica Dimčić - Tasić iz G17 plus, odlučili su na sednici SO Svilajnac odbornici koalicije DS i G17 plus i Pokreta za Svilajnac. Većinska odbornička grupa, koja ima 25 od ukupno 47 mandata, izabrala je za zamenika predsednice opštine Predrag Milanović iz DS-a. Sednicom je na početku presedavao, kao najstariji odbornik, dosadašnji predsednik opštine Dobrivoje Budimirović Bidža, ali je ubrzo napustio zasedanje. (31.maj 2008.godine - B92)

  Na izborima u Svilajncu ubedljivo je pobedila Demokratska stranka sa preko 44% na Parlamentarnim i skoro 39% na lokalnim izborima. Mandate u Opštinskoj skupštini Svilajnca podeliće 5 stranaka: DS 21, SRS 9, ZBOS 8, DSS 5, PZS 4 (SPS, LDP i Naša a svetska nisu prešli cenzus od 5%)

  Za 11.maj 2008.godine raspisani su parlamentarni i lokalni izbori. Predizborne aktivnosti su u toku i u Svilajncu. Stara poslovica kaže da na dva srbina idu tri stranke, što sada nije sasvim tačno. Za kandidaturu na lokalnim izborima svaka stranka treba da prikupi 30 potpisa po kandidatu za odbornika što kada se preračuna (30x48=1440) dovodi do teoretski mogućeg broja od maksimum desetak partija, učesnika na izborima. Kako će se situacija razvijati i ko sa kim i protiv koga vodi kampanju videćemo a kada se prebroje rezultati izbora moći ćemo i da zaključimo kuda se zaputila naša zemlja i naš grad, na zapad ili na istok, ili ćemo ostati da tapkamo u mestu i da kukamo nad svojom sudbinom. Na ovom mestu imate postavljeno virtuelno glasanje (kasnije će tu biti i pravi rezultati) pa posetioci sajta, kao i ranije, mogu da glasaju i pre izbora.  

  Prema najavama državnih a i ostalih medija, domaćih i stranih, pregovori i dogovori oko budućnosti naše južne pokrajine, Kosova i Metohije, završili su se bez dogovora. Neke zemlje priznaju nezavisnost Kosova a neke ne. Situacija se iz dana u dan menja. Jedino što želim da kažem u vezi toga je da treba da zadržimo lično i kolektivno dostojanstvo, ma šta se dešavalo. Život ide dalje. . .

Mart 2008.

  Posle blage zime, toplog proleća, vrelog leta i kišovite jeseni grad je utonuo u zimski san. Ušli smo u Novu 2008.godinu. Letos su oživele bašte kafića i restorana u centru grada, tokom nezapamćenih vrućina. Leto se završilo tako što su neki razmišljali o letovanju, a neki su letovali. Posle leta neki od nas su se radovali Novoj godini a nekima je bilo svejedno. Putujete li negde u skorije vreme? Želite li sami da postavite temu u forum? Sve opcije su otvorene. Srećne radne i neradne dane u iščekivanju proleća i leta želi Vam Dejan.

Победа Бориса Тадића и у Свилајнцу

Izbori za Predsednika Srbije, 03.02.2008. >>>

Борис Тадић - 50,5 %
Томислав Николић - 47,9 %

Preporučujem: Pred drugi krug izbora za Predsednika Srbije, 03. februara 2008. godine, prepisano sa Blog-a Biljane Srbljanović na sajtu B92

Izbori za Predsednika Srbije, 20.01.2008. >>>

Rezultati prvog kruga virtualnih izbora

Томислав Николић - 43,68 %
Борис Тадић - 37,60 %
Чедомир Јовановић - 3,17 %

Резултати избора за Председника Србије у Свилајнцу:

  Na referendumu građani Svilajnca su odlučili da sve ostane onako kako jeste, bar za sada, rezultatom od 49,95 % (plus nevažeći) listići, prema 47,66 (bez nevažećih listića). Ovih dana razni mediji su javljali o veličanstvenoj pobedi a ja ću malo da se odmorim od "informisanja" pošto mi se čini da ljudi ne žele da budu "informisani". Idemo dalje, možda neki put bude bolje a možda bude i gore, ko to zna. Da život nije neizvestan bilo bi nam dosadno. Kompletni rezultati na referendumu po biračkim mestima.

Septembar 2007.

  Krajem leta i početkom jeseni 2007. aktuelna tema u Svilajncu je bilo pokretanje inicijative za smenu predsednika opštine Svilajnac, Dobrivoja Budimirovića - Bidže. Inicijativu za raspisivanje referenduma su pokrenule opozicione stranke, Demokratska stranka, Liberalno demokratska partija, G17 plus i Demokratska stranka Vlaha. Ja neću da iznosim mišljenje o kvalitetu trenutno vladajuće garniture u Svilajncu već bih posetioce sajta zamolio da to urade upisivanjem svog ličnog stava.

  Prošlogodišnja naša predstavnica na Eurosongu 2007 u Helsinkiju Marija Šerifović ubedljivo je pobedila takmičare iz ostalih zemalja Evrope. Ovde možete pogledati, preslušati i preuzeti pesmu "Molitva" u više verzija sa zvaničnog sajta RTS-a. Na osnovu te pobede ove godine Eurosong  2008 održan je u Beogradu a nas je predstavljala Jelena Tomašević.